Hoppa till sidans innehåll

Historik


Historien om Mora Ridklubb i tidernas begynnelse

Mora Ridklubb hette från början Mora Ponnyklubb. Här kommer berättelsen om Mora Ponnyklubbs tillkomst, hämtat ifrån Stallsnack april 1991.

 

"Första årsmötet hölls i mars 1971, men redan på sommaren innan hade en tjej som då hette Lena Nordgren börjat fundera över ett ställe där man kunde vara och hålla på med hästar. Lena och en kompis till henne, träffade Spansk-Erik och hans son Per-Erik. De berättade om sina önskemål och fick medhåll.

 

När de senare var till järnhandeln för att köpa hästskor, råkade de i samspråk med Bengt Kax. De pratade med honom också, och han tyckte att lomsmyren var ett utmärkt ställe. Dessutom hade han kontakter med ägarna eftersom hans far bodde på gården.

 

Bengt pratade med dem och de gav ett muntligt löfte om att "Lena och co" fick ta hästarna till Lomsmyren och hålla till där. Så fixades stallet till, dvs. nuvarande travstallet, fyra spiltor gjordes iordning och in flyttade Peggy Lee (en korsning nordsvensk/varmblod) som Lena ägde halva av, Per-Eriks fjording Patrik, och en polsk ponny köpt i Orsa av Lena, Bengt och Erik. Det var Halszka och hon var mer vild än tam. Hon kom senare att bli mamma åt Tanya, Jarzi och Shalom, som alla blev kvar på klubben.

 

Sedan köpte farbror Kax, Bengts far, ett nordsvenskt sto, Tärna, som de fick använda. Det var de första hästarna på Lomsmyren.

 

Sedermera kom Bello till klubben på ett lite speciellt sätt. Lena fick ett telefonsamtal från en vilt främmande karl som hette Evert Karlsson. Han bad Lena leta reda på en häst som var hans, och skulle stå uppbunden i ett cykelställ på Öna. Han bad Lena ta hand om hästen. Lena for dit och hittade mycket riktigt en häst i cykelstället. Hon fick smeknamnet "Lill-Fia", var högdräktig och Lena fick promenera henne upp till stallet.

 

Tre veckor senare fick hon ett föl - Snobben - och det fick Lena av Evert. Senare kom Evert upp till Lomsmyren med "ett lass hästar" och ville ha tillbaks både "Lill-Fia" och Snobben. Lena som fått fölungen protesterade och så byttes fölet mot Bello, som var ett russ. (Evert Karlsson är den man som går under namnet "Ko-Evert", och som Mora Ponnyklubb köpte många av sina hästar ifrån, under de följande 20 åren.) Andra hästar som fanns med i början var Noak, Sweet Mist, Buster och Golden. Alla dessa ägdes av Lena, Bengt, Erik och Per-Erik tillsammans eller var för sig.

 

Den första häst som Mora Ponnyklubb hade råd att köpa (pengar var en bristvara redan då) hette Fuks. Det var en D-ponny Evert sålde för 3.000kr. Trots många eldsjälar var det väldigt trögt i starten. Så småningom kom det i alla fall barn som ville borsta hästarna och rida. Då var det ingen lektionsridning som idag, utan bara skogsridning. Det rullade på och svällde ut så mycket att man beslöt sig för att bilda en klubb.

 

Årsmötet hölls den femte mars 1971. Den första styrelsen bestod av Ingemar Norin - ordförande, Bengt Kax - kassör, Lena Nordgren (senare Norin) - sekreterare. Övriga styrelseledamöter var Marianne Kax, Berit Danielsson, Carina Dahl och Erik Spansk." Som kuriosa kan nämnas att medlemsavgiften bestämdes till tio kronor per år.


Ridavgiften var:

 

6 kr      

för 1 timme     

för medlem

3 kr

för 30 min

för medlem

2 kr

för 15 min

för medlem

10 kr

för 1 timme

för icke medlem

5 kr

för 30 min

för icke medlem

3 kr

för 15 min

för icke medlem

Uppdaterad: 13 OKT 2008 14:54

Postadress:
Mora RK - Ridsport
Box 3002
79291 Mora

Kontakt:
Tel: 025017020
E-post: This is a mailto link

Se all info